+ 420 606 828 402 / Kontaktujte nás

Chudokrevnost

Pokud vznikne chudokrevnost z nedostatku železa, je vhodnou kombinací užívání potravních doplňků železo v dávkách většinou do 300 mg/den (v podobě organické soli – např. fumarát železnatý) a vitamín C (železo je základní složka hemoglobinu a vitamín C jej pomáhá lépe vstřebávat). Užívání extraktů třapatky (echinacea), nebo tamarišku podporuje mj. i tvorbu červených krvinek.

Další možnou příčinou chudokrevnosti (i když méně častou) je nedostatek vitaminu B12 (tzv. perniciózní anémie) nebo kyseliny listové – Jde-li o anémii z nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listové, je třeba tyto dvě látky zařadit do jídelníčku. Užívání vitamínu C podpoří jejich lepší vstřebávání. Do jídelníčku je pak vhodné vybírat potraviny bohaté na železo (sezamový olej), vitamín B12 (červené maso, játra, korýši; pro vegany a veganky jsou jediným důvěryhodným zdrojem potraviny fortifikované tímto vitamínem a vitamínové doplňky) a kyselinu listovou (především listová zelenina).