+ 420 606 828 402 / Kontaktujte nás

Stručný přehled potravin z hlediska kyselosti a zásaditosti

Kyselinotvorné potraviny

  • Žitné klíčky, rýže loupaná, pšeničné klíčky, vejce,
  • maso hovězí, vepřové, králičí, kapří, slaneček,
  • ementálský sýr, tvaroh, čočka, bílá mouka, burské oříšky, bílé pečivo, krupice, para a vlašské ořechy,
  • uzené maso, šunka, ovesné vločky, sádlo, hrách, mandle, lískové ořechy, pomeranče, mandarinky…

Zásadotvorné a neutrální potraviny

  • Ananas, artyčoky, aspik
  • Bambusové klíčky, banány, borůvky, brokolice, broskve (čerstvé), bryndza, bylinkové čaje
  • Celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, cukrová kukuřice
  • Čaj (zelený), černý kořen, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek,
  • Dýně,
  • Fazole, fenykl,
  • Grahamový chléb, grapefruit,
  • Hlávkové zelí, hrášek (čerstvý),hrušky, husí prsa,
  • Chřest,
  • Jablečná přírodní šťáva, jablečná dřeň, jablečné víno, jablečný koláč, jablko, jáhly, jahody, jogurt
  • Kapusta, kapusta kadeřávek, kapusta růžičková, kdoule, kedlubny, knackebrott, kopr, kroupy, krupice, krůtí maso, kukuřice, květák, kyselá smetana, kysané zelí
  • Ledový salát, lněná semínka, maliny, máslo, meloun medový, meloun, meruňky, minerální voda neperlivá, mirabelky, mléko (1,5 – 3,5 % tuku), mrkev,
  • Nektarinky
  • Okurky, ořechy, ostružiny, oliv. olej
  • Petržel, platýz, podmáslí, pórek, rajčata, rýže
  • Ředkev, ředkvičky, řeřicha
  • Slepice (pečená i vařená), sójové klíčky, srnčí kýta,
  • Šípky, špenát, šťáva z kyselého zelí, švestky
  • Telecí filé, telecí stehno, treska, třešně,
  • Ústřice
  • Želatina, žitná mouka, žitný chléb